Makrobiotika
V lednu roku 2010 došlo u nás doma k radikální změně, kterou nastartovaly Jakubovy drobné zdravotní problémy. Začali jsme se zabývat makrobiotikou. Pár prvních měsíců je popsáno na blogu Makrobiotik začátečník, na který nyní nezbývá čas. I tak to může být pro někoho inspirativní. Makrobiotiku praktikujeme stále. Není stritkní, ryze z praktických důvodů. Denní režim dospělých i dětí tomu bohužel nepřeje. Jistě, možná by to nějak šlo, ale pak by se vytratila veškerá radost a stali bychom se otroky našeho jídelníčku. Občas potřebujeme zajít do restaurace či obchodu.
Za zvláštní technologie zvládnuté na slušné úrovni považuji domácí výrobu těchto dobrot:
- Tempeh (Jak si vyrobit svůj vlastní tempeh, zájemcům odprodám část tempeh starteru - kultury potřebné k výrobě - dovoz z Malajsie). 100 g tempeh starteru nabízím za 300,- Kč + poštovné. Dávkování je 2 g starteru na 1 kg sojových bobů.
- Seitan (Jak vyrobit maso seitan, Vylepšená príprava seitanu a využitie škrobu, SEITAN - pšeničné maso, Škrobový sirup)
- Kváskový chléb (Celožitný chleba peču v kameninové formě ve tvaru moskevského chleba - na zakázku vyrobené ve Vysokém Chlumci, zájemcům daruji žitný kvásek, datum narození 9. 2. 2010). Meleme vlastní mouku z žita z Vysočiny v BIO kvalitě. Na přání chleba peču zájemcům ze Zádveřic.
- Pickles (krátkodobě kvašená zelenina, vyrábím v minikvašáku od Romana Adámka z Lobodic u Tovačova)
- Kefír není příliš makrobiotická záležitost, ale vzhledem k tomu, že mám zdroj kvalitního domácího kozího mléka, je to asi to nejlepší, co s mlékem udělat. Kefír za mě vyrábí kefírová kultura, tzv. Tibetská houba a zájemcům mohu ve vhodném časovém horizontu přenechat oddělek. Pouze osobní odběr.
Makrobiotické internetové zdroje
Za svoji "makrobiotickou" éru se mi podařilo poznat dost zajímavých lidí a najít dost zajímavých internetových stránek. O ty s trvalou hodnotou bych se rád podělil. Možná to někomu usnadní hledání a urychlí rozhodování. Většinou se nejedná o čisté makrobiotické weby, ale je na každém z vás, abyste použili vlastní rozum.
Makrobiotika.info
Makrobiotické diskusní fórum. Otázky a odpovědi na vše, co vás ve spojení s makrobiotikou napadne. Praktické rady zkušených i filozofie. Velmi užitečné jsou vlákna Jak začít s makrobiotikou a MakroBiotický přehled odkazů.
Makrobiotická kuchařka
Asi největší inspirací, co se receptů týče, je pro nás vždy Paní Dýně. Makrobioticky striktní recepty, které můžete upravit dle vlastního uvážení. Čtěte komentáře pod recepty! Velmi praktický je vyhledávač dle vstupní suroviny a druhu jídla. Tak si snadno najdete recept podle toho, co donesete ze zahrádky nebo dostanete od kamaráda. Web obsahuje i makrobiotické texty, e-shop a organizuje kurzy vaření. Ani jedno jsem nevyužil. Ale ten receptář je opravdu nejlepší! (www.pani-dyne.cz)
A dá se to zkvasit?
Weblog o kvašení a kysání a fermentaci všeho možného. Japonsko je nevyčerpatelnou studnicí inspirací. Kdo rád experimentuje, bude nadšen. (zkvaseno.blogspot.cz)
Kváskový chléb
Každý makrobiotik dříve nebo později narazí na fenomén kvásku. Mnohé hospodyně se mylně domnívají, že je to něco, co vytvoří z kvasnic a mouky. Není tomu tak. Jak vyrobit vlastní kvásek, jak o něj pečovat a jak z něj upéct výborný a hlavně zdravý chléb, jsem se naučil právě tady. Podrobné návody, videa, postupy a diskuse. (www.kvaskovychleb.cz)
Bezobalový opobchod
Kamarád Radek Křivánek (pan Pekař) provozuje na Vysočině bezobalový obchod a eshop s důležitými surovinami za přijatelné ceny. Virtuální krámek se zvláštním zřetelem na úsporu, čistotu a recyklaci obalového materiálu stejně jako na špičkovou kvalitu všech produktů, vyniká úžasným grafickým zpracováním se spoustou detailů. Podporuje regionální pěstitele a dodavatele, kterými můžete být třeba i vy. Obchůdek nese část jména vesničky Oponešic, kde vznikl, funguje a roste. Vybrané zboží vám rádi zabalí do vlastních nebo vámi zaslaných či přivezených papírových, plátěných nebo skleněných obalů. (www.panpekar.cz)
Kuchařka ze Svatojánu
Weblog Evy Francové není vůbec žádnou makrobiotickou kuchařkou, ale najdete na něm spoustu inspirace, jak využít vše co roste kolem nás, jakožto i zajímavé a tradiční recepty na opravdové jídlo. Hlavní roli hrají obilniny, luštěniny a zelenina, tedy základní kameny makrobiotiky.
Nahoru